Baltų ženklai mezginiuose

Rugsėjo 17 d. konferencija „Baltų vienybė“ rokiškėnai pradėjo savo miesto 516-ojo gimtadienio ir „Baltų vienybės dienų“ šventę. Įžanga į visą konferencijos nuotaiką tapo Lietuvos tautodailininkų sąjungos Rokiškio skyriaus narės Vidos Erslovienės senovės baltų ženklų motyvais puoštų mezginių kolekcija. Per Rokiškio dvaro muziejaus menę žengiančių 12 mergaičių suknelės stebino: kiekviena jų ne tik atliepia estetiką, bet jaudina ir supratimu, kiek daug juose kruopštumo, įgūdžių, žinojimo ir teminės išraiškos sudėta.

Kolekciją pristačiusi gimnazistė Neda Letukytė kalbėjo:

– Pirmas modelis puoštas kryželiais. Tai – ugnies ženklas. Antrasis – ornamentuotas baltišku pavasario lygiadienio ženklu, žyminčiu dienos ir nakties pusiausvyrą. Dar trys kolekcijos modeliai papuošti įvairiomis rombų kombinacijomis. Baltų simbolikoje šie ženklai vadinami gyvybės medžiu, rožele ir yra siejami su grožiu, meile, sveikata.

Šeštoji suknelė pavadinta ,,Naktimi‘‘. Tokį pavadinimą ji gavo dėl ornamentikos, reiškiančios mėnesio trukmę bei laiko tėkmę pagal mėnulį. Antroji kolekcijos dalis buvo skirta eglelės ir likimo deivės Laimos ženklams. Kolekciją vainikavo „Eglės, žalčių karalienės“ suknia, puošta ne tik eglės, bet ir žalčio, reiškiančio dvasinę jėgą bei energiją, ženklais.

Tautodailininkė yra sukūrusi tris – „Saulė-kryžius,“ „Baltiški ženklai“ ir „Eglelė“– kolekcijas.

Parengta pagal Ritos Briedienės straipsnį iš  http://www.temainfo.lt/rokiskis-pasauliui-skelbia-baltu-vienybe/

 

«
»