Tautodailininkių darbai tekstilės darbų parodoje „Nėriniuotos svajos“

2016m. birželio 18d., Rokiškyje, savo laisvalaikio be virbalų rankose neįsivaizduojančios mezgimo entuziastės minėjo Pasaulinę mezgimo viešumoje dieną…

Įvairiais žanrais kuriantys tautodailininkai, turi labai įvairias savo kūrybines stovyklas, plenerus, dalyvauja projektuose, parodose, renginiuose. Tekstilė, vienas iš labiausiai pamirštų tautodailės žanrų, kurio kūrėjai, turėdami labai senas tradicijas, neturi nei stovyklų, nei plenerų, nei švenčių ir netgi parodų labai nedaug.

Daug metų, mezgimas, nėrimas vąšeliu buvo nepelnytai laikomas atgyvenusiu, „senų bobučių“ amatu, kurios mezga anūkams storas vilnones kojines, o tie anūkai nelabai nori jų avėti. Tačiau tie laikai pasikeitė labai kardinaliai. Dabar atėjo mezginių metas, kai gražiai numegztos ir tautiniais raštais išmargintos kojinės yra brangi dovana, o tautiniais raštais puoštos pirštinės ne tik šildo, bet ir yra nuostabus aksesuaras merginai… Tautodailininkų tekstilininkų darbai tapo prabangia ir pageidaujama dovana, kurias perka madų besivaikančios jaunos moterys ir merginos. Nertiniai, nertos suknutės, megzti užmestukai ir lengvos moherio suknelės jau ne bobučių dalykas, o madingų miestiečių puošmena.

Todėl pasaulinė mezgimo viešumoje diena, šventė visiems mezgėjams. Tokią diena vyksta daug viešųjų renginių, entuziastės mezga viešose vietose: parkuose ant suolelių, parduotuvėse, kitose viešose erdvėse, kviesdamos prisijungti ir kitus, taip skatinti susidomėjimą mezgimu. Siekiant ne tik paminėti mezgimo viešumoje dieną, bet tai paversti švente tiek mezgėjams tiek ir visiems miestiečiams, Rokiškyje 2016m. birželio 18 dieną buvo organizuota ne tik mezgimo viešumoje diena, bet ir tekstilės darbų paroda „Nėriniuotos svajos“ Rokiškio krašto muziejuje. Paroda buvo eksponuojama birželio 18-30 dienomis.

Viso to organizavimo ėmėsi Lie­tu­vos tau­to­dai­li­ninkų sąjun­gos Pane­vė­žio bend­ri­jos Rokiš­kio sky­riaus pir­mi­ninkė Renata Sarajevienė, kuri dar yra ir klubo „Dailieji amatai“ vadovė. Mezgimo viešumoje dienos proga organizuotoje tekstilės darbų parodoje „Nėriniuotos svajos“, savo darbus galėjo eksponuoti visi renginio dalyviai. Šioje parodoje dalyvavo tautodailininkės ir tiesiog mezgimo entuziastės.  Parodoje darbus eksponavo tautodailininkės iš Rokiškio – Gita Kolosovienė, Alė Gegelevičienė, Renata Sarajevienė,  ir  dvi tautodailininkės iš Ukmergės – Regina Žvirblienė ir Asta Girnienė. Renginyje dalyvavo tautodailininkės  tapytojos Irena Stasikelienė, Lilia Jagorova, tautinių juostų meistrė Rita Vaitiekauskienė, kurios geranoriškai prisijungė prie mezgimo viešumoje šventės. Parodoje „Nėriniuotos svajos“ savo tekstilės darbus eksponavo klubo „Dailieji amatai“ narės Diana Banevičiūtė, Rasa Grambovskienė, Aušra Linkevičienė, Eleonora Laužadienė.

Mezgimo viešumoje šventės tema buvo įvairūs skraiduoliai. Tai ir paukštukai, vabzdžiai, drugeliai… Todėl visoms į renginį susirinkusioms buvo pasiūlyta padaryti paukštukus ir jais papuošti Rokiškio krašto muziejaus parko medžius. Norinčios megzti, galėjo megzti, o norinčioms prisidėti prie kolektyvinės paukštelių akcijos, buvo suteiktos visos medžiagos jiems daryti ir organizuota paukštelių iš siūlų gaminimo akcija-edukacija. Svečiai iš Ukmergės atsivežė lauktuvių – įvairių skraiduolių. Tautodailininkė Regina Žvirblienė atvežė drugelių – nertų didelių, skirtų medžiams apkabinti taip juos papuošiant ir mažesnių, nertų ir pagamintų kaip dekoracijos skirtos kabinti ant siūlų. Labai skirtingi bet labai gražūs ir išradingi drugeliai. Tautodailininkė Asta Girnienė atvežė skraidančią lėlę – žydrąją fėją. Kartu su Ukmergiškėm tautodailininkėm, atvyko ir Ukmergės klubo „Mezginiai tarp knygų“ aktyvi mezgėja – Vitalija Venslovienė, kuri atvežė lauktuvių atvežė spalvingą drugelį.

Po paukštelių darymo edukacijos, vyko jų kabinimas Rokiškio dvaro teritorijoje. Buvo pakabinti iš siūlų pagaminti paukšteliai, didieji nerti drugeliai pririšti prie  medžių kamienų.   Vėliau visi norintys galėjo pavaikščioti po Rokiškio krašto muziejų, apžiūrėti naujus ekspozicijos eksponatus, tarp kurių buvo grafienės virbalai, kuriasi ji mezgė. Tarsi niekuo neišsiskiriantys virbalai, tačiau susilaukė didelio susidomėjimo. Mezgėjams labai svarbus eksponatas ir pati žinia, kad grafienė taip pat mezgė.

Mezgančioms tautodailininkėms labai svarbu susitikti, dalintis raštų schemomis, mezgimo technikomis. Reikalingos šventės, susitikimai, plenerai. Norint tokiuose susitikimuose dalyvauti, reikia patiems juos sau organizuoti. Tačiau pradžia jau padaryta. Rokiškio krašto muziejus – labai dėkinga vieta tokiems renginiams, kadangi savaitgaliais čia vykta aktyvus gyvenimas – daug lankytojų, svečių, renginių. Dideliame muziejuje, daug veiklų. Todėl mezgimo viešumoje diena, susilaukė susidomėjimo, o tekstilės darbų paroda „Nėriniuotos svajos“ pritraukė muziejaus lankytojų dėmesį, tarp kurių jau akcijos dieną buvo svečių iš Latvijos,  kurie labai domėjosi lietuvių mezgėjų tekstilės darbais.

Teksto autorė Asta Gernienė

 

13507184_243842205997736_709610085456365665_n

img_0895

13502836_1164667600222160_3120037936936013727_o13473917_1036813379728815_549004642_n13479835_1036814636395356_1318078359_nIMG_0894IMG_0905IMG_0877

img_0418

 

 

 

«
»