Aplankykime 2014m. Rokiškio rajono tautodailininkų parodą

Jau įsibėgėjo Rokiškio rajono tautodailininkų kūrybos darbų paroda, kuri veikia Rokiškio krašto muziejuje nuo 2014m. sausio 30 d. ir veiks iki vasario 27d. Parodoje dalyvauja 36 kūrėjai. Jų darbai eksponuojami muziejaus centrinių rūmų dviejose salėse. Ši paroda pasižymi ne tik dalyvių ir kūrybinių darbų gausa, bet ir meno rūšių, žanrų, stilių, medžiagų bei technikų įvairove. Čia muziejininkų pastangų dėka puikiai tarpusavyje dera tapyba, keramika, medžio skulptūros, pintinės iš vytelių, audiniai , nėriniai ir įvairūs papuošalai.

Pirmiausia lankytoją pasitinka 2009 ir 2013 metų geriausio Rokiškio rajono tautodailininko vardą pelniusio drožėjo Vidmanto Zakarkos medžio skulptūros „Kristus, nešantis kryžių“ ir „Šv. Florijonas“, Gitos Kolosovienės pavasariniai karpiniai, Laimos Skruodienės instaliacija „Inkilas“ bei Roberto Žaliuko keramikos mozaikos paveikslai, sukuriantys šventumo, susikaupimo, pavasarinio skaidrumo kupiną erdvę. Žiūrovas tarsi kviečiamas įsistebėti į kūrybinio polėkio išraišką kiekviename individualiame darbe, suprasti ir pajausti ją savaip.

Parodoje traukia akį medžio ir žmogaus draugystė. Atrodo, prisiliesi ir pajusi menininko rankų nugludinto ir įgijusio naują turinį medžio gabalėlio šilumą. Gintaro Varno „Rūpintojėlis“, angelai, Juozo Čepulio „Jėzaus krikštas“. Vaikystės prisiminimus žadina Romualdo Kaminsko sumeistrautos sūpynės „Arkliukas“, G.Varno šios tematikos skulptūrėlės, Rokiškio legendos herojaus „Medžiotojo Roko“ vaizdas, „padangėje“ sklandantys Eriko Čypo paukščiai. Žavi mediniai buities rakandai, su lakia vaizduote išskaptuoti dubenys, geldos, šaukštai, iš natūralių medžio viražų pagaminti daiktai: Nerijaus Janušausko skrynelė, kubilėliai midui laikyti, Dano Stočkaus „Katrės samtis“ ir kita. Medinę parodos dalį papildo nauji Augenijos Ruželienės iš vytelių nupinti krepšiai, spalvotas kubilukas.

Darbščių moterų rankomis pagamintais dirbiniais padabintos parodos salės sienos, jais mielai puoštųsi ne viena lietuvaitė. Čia puikuojasi plačiai žinomos audėjos Genės Šimėnienės rinktiniais raštais austi lininiai rankšluosčiai, Alės Gegelevičienės ir Vilhelmo Pukėno spalvingos tautinės juostos, vyriški kaklaraiščiai. Šalia glaudžiasi lino, pramoninės tekstilės, vilnos dirbiniai. Išmoningai nunerta Rasos Čypaitės lininė suknelė, palaidinukė, mieli Jolantos Varnienės ir Stefanijos Čypienės nėriniai. Eksponuojamos rokiškėnių moterų ir ne tik jų pamėgtos Marinos Kubilienės pasiūtos skraistės. Kiekvienos moters būsto jaukumą pabrėžtų Birutės Dudėnienės iš drobės, lininių virvelių ir gintaro sukurti paveikslai, Danutės Stočkuvienės iš vilnos nuveltos juodosios gulbės. Dar nė vienos rajono tautodailininkės nepakartotu gamybos būdu išsiskiria Vandos Leščiovos  rištinė staltiesė iš lino. Lyg iš kraičio skrynios į dienos šviesą ištrauktos ir į mūsų dabartinę buitį atėjusios siuvinėtos Onos Bainaravičienės pagalvės. Ne mažiau įdomūs ir šiuolaikiniai drabužių aksesuarai: Jūratės Budrienės riešinės, Viktorijos Pugžlytės vėlimo būdu padarytos apykaklės, sagės, Rasos Skučienės –  papuošalai iš stiklo, Irinos Kalnietienės – papuošalai iš karoliukų. Yra Rasos Palivonienės mezginių, nėrinių, skirtų kasdieniam dėvėjimui. Moterų kūrybinė išmonė kaskart demonstruoja vis naujas atmainas.

Linas, drobė sunkiai įsivaizduojama be dekoratyviosios ir praktiškosios keramikos. Tarsi alsuoja dvasingumu Eglės Kuzminskaitės angelai, kiekvienos šeimininkės žvilgsnį traukia Igorio Kovalevskio darbai iš juodo ir spalvoto molio nužiestos glazūruotos ir matinio paviršiaus puodynės, ąsočiai, vazos, dekoratyvinės lėkštės.

Artėja Šv. Velykos. Todėl išskirtinė vieta parodoje tenka Elenos Matuzonienės margučių kolekcijai. Nors ekspozicija nedidelė, tačiau ji dvelkia didžiosios šventės laukimo nuotaika. Natūraliomis gamtos spalvomis ir tautiniais raštais išdabinti margučiai organiškai dera su pintine iš šieno ir verba, labai panašia į margučių medį. Žiūrėdamas į šį kampelį jauti, kad greitai baigsis šiemet taip neįprasta žiema ir ne už kalnų didžioji šventė – Velykos.

Tapybos ekspozicijai tris drobes kaimo tematika pateikė veiklus ir produktyvus tautodailininkas  Aleksandras Spundzevičius, įdomiai savo tapybą pristato rajono tautodailininkų vadovė Renata Sarajevienė (3 paveikslus ir 1 triptiką), po vieną – Rasa Čypaitė, Gita Kolosovienė  ir Giedrius Mikalkevičius. Naujai tautodailininkų parodoje savo tapybos darbus pristato Birutė Kairienė (8paveikslus) ir Irena Stasikėlienė (7 paveikslus) bei 4 kryžiuku siuvinėtus paveikslus pateikia Valentina Baltuškienė.

Be abejo, verta aplankyti rajono tautodailininkų kūrybos parodą, kiekvienas suras joje dėmesio vertų eksponatų. Juos verta ne tik pamatyti, bet ir įsigyti bei papuošti savo buitį ar turėti praktiškos naudos.

Parodos uždarymas vasario 27 dieną 15 valandą. Kviečiame aktyviai parodą lankyti.

Parodos lankytojo žvilgsniu Irena Stasikėlienė

Keramika I. Kovalevskio. Rišta staltiesė- V. Lečiovos
DSC_2372
G. Kolosovienės karpiniai
Veltos gulbės
Autorė Danutė Stočkuvienė
DSC_2382
Keramika – Eglės Kuzminskatės
Nėriniai – Stefanijos Čypienės
Kandidatė
Irena Stasikėlienė prie savo kūrinių
DSC_2400
Rasos Čypaitės ir Jolantos Varnienės tekstilės gaminiai.
Birutės Dudėnienės paveikslai iš lino ir gintaro.
DSC_2401
Jolantos Varnienės ir Dano Stočkaus kūriniai
DSC_2383
Onos Banaravičienės ir Rasos Palivonienės darbai
DSC_2403
A. Gelelevičienės ir V.Pukėno juostos.
Marugučiai – E. Matuzonienės.
Sertifikuoti gaminiai
E. Čypo drožyba
Tapyba
G. Kolosovienės ir G. Mikalkevičiaus tapyba.
DSC_2432
A.Spundzevičiaus tapyba.
R. Kaminsko ir N. Janušausko medžio kūriniai
Audimas
G. Šimėnienės ir J. Čepulio kūryba
DSC_2424
Rasos Čypaitės karpiniai.
DSC_2421
Augenijos Ruželienės pintinės.
Alės Gegelevičienės nertos staltiesės.
Kristus nešantis kryžių
Vidmantas Zakarka. „Kristus nešantis kryžių”

Parodos lankytojai

«
»