IN MEMORIAM TAPYTOJAI LORETAI URBONIENEI

2017 05 26  į tolimą amžinybės kelią staiga, nelauktai obelų žiedais apsipylusią dieną išėjo tapytoja Loreta Urbonienė. Likimo deivės sukaičiavo tik 58 metus.

Loreta gimė ir augo Žiež­ma­riuose, Kai­šia­do­rių rajone. Bai­gusi mokyklą įstojo į Kauno St. Žuko tai­ko­mo­sios dai­lės tech­ni­kumą, meni­nio api­pa­vi­da­li­nimo spe­cia­lybę. 1980 m. įgijusi dai­li­nin­kės api­pa­vi­da­lin­to­jos dip­lomą, savo pro­fe­sinę veiklą pra­dėjo Rum­šiš­kių Liau­dies bui­ties muzie­juje, dai­li­ninke — res­tau­ra­tore. Ten ir sutiko savo būsimą vyrą Vytautą. Taip liki­mas atvi­liojo į vyro tėviškę Obeliuose.  Pastaraisiais metais Loreta dirbo Obelių istorijos muziejuje. Jiedu išau­gino du pui­kius vai­kus Jolitą ir Aud­rių.

Loreta buvo jautri ir tyli visa savo esybe ir kūryba. „ Kūryba – mano gyve­ni­mas, kuri lydi mane visur ir visada. Tapau, pie­šiu kai tik turiu laisvo laiko, tačiau į vie­šumą išeinu retai, po ilgų pertraukų“, – yra sakiusi rengdama vieną iš savo parodų. Gal tie išėjimai buvo reti dėl jos atsakingumo, kruopštumo ir reiklumo savo kūrybai. Jos teptukui pakluso visos tapymo technikos – aliejus, akrilas, akvarelė ar šilko tapyba. Tapy­toja neiš­se­miamų idėjų rasdavo tyri­nė­dama liau­dies meną, ypač žavėjosi pasau­lio( gyvy­bės) medžio tema. Jos akvarele ir tušu kurti atviru­kai  gyvybės medžio, Lion­gino Šepkos dro­ži­nių moty­vais tikri meno kūri­niai. Loreta visad mokėjo naujai interpretuoti įprastus savo kūrybos motyvus. Ji nuolat sakydavo ,, privalai tobulėti ne tik pats, bet ir kūryba”. Su kokia meile ir atsidavimu dalinosi savo patirtimi vesdama vaikams edukacinius užsiėmimus Obelių muziejuje. Paskutiniu laiku Loretos paveiksluose dominavo angelai. ,,Nežinau kodėl, bet dabar noriu tapyti būtent angelus” ne kartą prasitardavo. Tikriausiai tokiu subtiliu būdu angelai pamažu prisijaukino ir galiausiai pasikvietė Loretą į amžinybę.

Nuoširdžiai užjaučiame artimuosius. Netekties skausmą te sumažina šviesus Jos prisiminimas.

 

 

 

Jolanta Kareniauskienė

 

«
»