Rokiškėnai Ludzos miesto šventėje

  

Ludza yra Latgalos aukštumoje, ežerais ir upėmis turtingoje Latvijos vietovėje. Ludzos pilis buvo pastatyta tarp Didžiojo ir Mažojo Ludzos ežerų buvusioje gyvenvietėje, o dabar likę tik griuvėsiai primenantys miesto istoriją. Senosiose rusų kronikose pirmąkart ji paminėta 1177m. Tad, praėjusią savaitę, mieste vyko 835-ojo miesto gimtadienio renginiai, kuriuose dalyvavo septynių šalių atstovai. Jų tarpe ir Rokiškio miesto delegacija, vadovaujama savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo Vytauto Saulio.

Nuo pat ryto mieste vyko įvairūs renginiai ir rytinis lietus neišgąsdino šventės dalyvių. Paplūdimyje vyko sporto renginiai. Gatvėse pasirodė baikerių klubas. Prie miesto savivaldybės pastato buvo sukurtas įspūdingas kilimas iš augalų. Pagrindinėje gatvėje šurmuliavo tautodailininkų ir amatininkų kiemeliai, kur tradicinius amatus ir tautinį paveldą pristatinėjo ne tik vietiniai, bet ir kitų šalių atstovai. Iš Lietuvos šventėje dalyvavo Molėtų ir Rokiškio tautodailininkai. Rokiškietės Elvyra Keršulienė ir Alė Gegelevičienė demonstravo juostų ir takelių audimą, pynėjos Augenija Ruželienė ir Loreta Bulovienė demonstravo pynimą iš vytelių. Muziejininkai Giedrius Kujelis ir Laima Klasinskienė besidomintiems pristatė Rokiškio krašto muziejų ir jame vykstančius edukacinius renginius. Šalia tautodailininkų gardžia duonele praeivius viliojo Jūratė Puslienė iš Južintų. Jos šeimoje duonos kepimo tradicija nenutrūksta jau tris kartas ir tęsiasi daugiau kaip šimtą metų. Kepama ji beržinėmis malkomis iškūrentoje molinėje krosnyje iš pačių ūkyje išaugintų rugių. Ji susilaukė ne tik didelio praeivių susidomėjimo, bet ir televizijos korespondentų.

Šventiniame koncerte dalyvavo septynių šalių atstovai iš Lietuvos, Baltarusijos, Bulgarijos, Vokietijos, Rusijos, Lenkijos ir Latvijos. Renginio dienos koncertą vainikavo Rokiškio choreografijos mokyklos šiuolaikinių šokių kolektyvo „Fiesta“, vadovaujamo Snieguolės Skardžiuvienės ir Rimos Belovienės, pasirodymas. Žiūrovai tikrai nepagailėjo jiems aplodismentų.

Dėkojame visiems atstovavusiems Rokiškio kraštą.

Daugiau renginio nuotraukų galite rasti facebook’e „Tautoailė Rokiškyje”

Renata Sarajevienė

«
»