Šv. Velykų belaukiant

Kaip buvo pranešta, balandžio 6 d. Rokiškio rajono savivaldybės Švietimo centre vyko edukacinė pamoka tautodailininkams „Taip gimsta stebuklas“. Susirinko nemažas būrelis – 18 tautodailininkų ir keletas klubo „Aktyvus senjoras“ narių. Rokiškio krašto muziejaus Lankytojų aptarnavimo skyriaus vedėja Laima Klasinskienė mokė, kaip paprastus kiaušinius paversti nuostabiais velykiniais margučiais.    

Daugelis dalyvių iki šiol nebuvo susipažinę su marginimo vašku technika, todėl intrigavo naujovė. Užsiėmimas buvo įdomus, nuotaikingas, naudingas – praturtino naujomis žiniomis ir nauja praktika. Margučiai išėjo gražūs – spalvingi, papuošti įvairiausiais ornamentais, nors ir ne visada prisilaikant tradicinių raštų bei marginimų.

Neabejotina, kad visų seminaro dalyvių velykinis stalas bus papuoštas naujai išmokta technika sukurtais margučiais ir artimiesiems suteiks daug džiaugsmo. Tačiau tik privatumas mūsų netenkino. Prisiminėme daugelio lankytą ir dar Rokiškio krašto muziejuje tebeveikiančią uteniškių Antaninos Tumėnienės, jos dukros Bražėnienės ir dukraitės Adelės Velykinę parodą „Ai lalu, lalu“, stebinančią pasakiško grožio margučiais. Patirti įspūdžiai pažadino ir ambicijas: argi rokiškėnai tautodailininkai nesugebėtų sukurti kažką panašaus? Ir nusprendėme: kitų metų Velykoms surengti  parodą, kurioje būtų įkūnyti įvairiu stiliumi, įvairia technika, įvairiomis medžiagomis sukurti margučiai. Tai būtų velykinė paroda, kurioje savo darbus galėtų eksponuoti visų dailiųjų amatų atstovai – drožėjai, audėjai, kalviai, mezgėjai, siuvinėtojai, vilnos vėlėjai, taip pat keramikai, tapytojai, grafikai, karpytojai ir kt. Prašome visus tautodailininkus apmąstyti šią idėją, teikti savo pasiūlymus ir rengtis jos realizavimui.

O dabar sveikiname visus su jau čia pat atskubančia nuostabia  Atgimimo ir pavasario švente, linkime geros nuotaikos, sveikatos ir kūrybinės sėkmės.

 

Irena Stasikėlienė

«
»