Viešnagė pas Biržų tautodailininkus

Šių metų vasario 22 d. Biržų pilies kraštotyros muziejuje atidaryta biržiečių tautodailininkų kūrybos darbų paroda džiugina pastarųjų metų vaisiais. Parodoje visuomenės dėmesiui daugiau kaip 130 kūrinių pristato 35 menininkai. Parodą atidarė tautodailininkų Biržų skyriaus pirmininkas Kęstutis Preidžius. Į parodos atidarymą atvyko svečių iš Panevėžio, Ukmergės, Pasvalio ir Rokiškio.

Biržų krašto tautodailininkus pasveikino rajono merė Irutė Varzienė. Ji pabrėžė, kad šios parodos žymė – didelė kūrybinių darbų įvairovė, pasidžiaugė, kad tautodailė gyva, padeda ištrūkti iš kasdienybės, supoetina buitį, palinkėjo gerų idėjų – kaskart surasti ką nors nauja kasdienybėje, įsižiūrėti į tuos daiktus, kurie yra šalia mūsų, – jie padeda gyventi. Muziejaus direktorius Gintaras Butkevičius įžvelgė neblėstantį biržiečių tautodailininkų kūrybinį potencialą – žinia, kuriantis žmogus pats eina ir kitus veda į priekį. Kūrėjus sveikino ir kiti rajono valdžios atstovai, svečiai, gerų žodžių tarė ir mūsų rajono tautodailininkų skyriaus pirmininkė Renata Sarajevienė.

Parodoje pirmiausia dėmesį pritraukė dar šviežiu medžiu tebekvepiantis Vytauto Venslovos drožinys „Biržų pilis“ ir skaidrūs, spalvingi, preciziškai atlikti net 6 tapytojų darbai. Skristi žmogaus dvasią kelia nuotaika, išreikšta Vytauto Laisono paveiksle „Bandymas skristi“ ir kituose jo darbuose, Kęstučio Preidžiaus rūke paskendusio ežero vaizdai, spindintys cerkvės kupolai, Idilijos Dambrauskienės „Šienapjūtės natiurmortas“, miško, pamiškės peizažai, Bronislavos Šernienės „Gėlės Lietuvai“, Petro Bedelio, Giedrės Jankūnienės paveikslai.

Labai patiko tautodailininko Vyto Jarecko nukaltas kryžius – saulutė ir kompozicijos žalčių motyvais bei kalvio Stasio Variakojo iš metalo pagaminta žvakidė.

Daug poezijos gyvenime įžvelgiantis drožėjas Algirdas Butkevičius labai šiltai medyje įkūnijo knygos bei gamtos mylėtojus: knygių, grybautoją, gėlininkę, sodininką ir patį drožėją, o tautodailininkai Nadija ir Viktoras Lukovnikovai iš molio nulipdė muzikos instrumentus – švilpynes ir ragą.

Lankytojo akį traukė nuostabūs mezginiai, nėriniai, įvairių papuošalų ir žaislų gausa, ypač sudomino Sigutės Kiaulėnienės iš spalvoto lino audinio sukurti stilingi angelai, Agnietės Sigutės Selevičienės lėlės, Violetos Zeltinienės numegztos suknelės. Žiūrėdamos į karpinius nenoromis juos lyginome su mūsų Gitos Kolosovienės, meniškumo ir prasmingumo požiūriais teikdamos pastarosios darbams pirmenybę, bet žavėdamosi ir biržiečių meistriškumu.

Šventėje pasveikinta jubiliatė, rinktinių raštų lino rankšluosčių audėja Stefanija Dovidėnaitė.

Malonų įspūdį paliko biržiečių paprastumas, nuoširdumas, svetingumas.

Ši paroda veiks beveik visą kovą, taigi norintiems ją aplankyti yra puiki proga ir galimybė.

__IMG_5590 IMG_5591 IMG_5592 IMG_5594 IMG_5596 IMG_5600 IMG_5615_

Šios  kelionės metu mus maloniai nustebino ir kita tuo pačiu metu atidaryta paroda – tai Panevėžio Juozo Balčikonio gimnazijos abiturientės, aštuoniolikmetės merginos iš Pasvalio rajono Kamilės Krasauskaitės personalinė (jau ketvirtoji!) akvarelės ir tušo technika sukurtų paveikslų ir paveikslėlių paroda, kuri, manau, sudomintų mokinius bei kitą į meną linkusį jaunimą. Džiugu, kai randasi tokio gražaus, gabaus mokslui ir menui jaunimo. Daugiau jaunų veidų norėtųsi sutikti ir tautodailininkų bendruomenėje.

Teksto autorė Irena Stasikėlienė

Nuotraukos Renatos Sarajevienės

 

 

«
»