Panevėžio krašto 2014m. tautodailės paroda

     Panevėžio dailės galerijoje š.m. kovo 27 d. atidaryta Lietuvos tautodailininkų sąjungos Panevėžio krašto bendrijos tautodailės kūrybos darbų paroda. Nuostabus pavasariškas oras į parodos atidarymo šventę sutraukė gausų būrį lankytojų, dalyvavo nemažai tautodailininkų iš Panevėžio miesto, rajono, vienas kitas – iš apskrities rajonų.

    Paroda palieka šviesų, skaidrų įspūdį, o „ kūrėjų geografija“ ir darbų gausa „pririša“ lankytoją ilgam, nes akį traukia viskas. 243 liaudies meistrai iš Aukštaitijos šioje parodoje pristato 891 kūrinį:

iš  Anykščių – 26 autoriai pristato 157 kūrinius;

iš  Biržų        -30  autorių  pristato 111 kūrinių;

iš  Kupiškio  – 13 autorių pristato   37 kūrinius;

iš  Pasvalio   – 10 autorių pristato   26 kūrinius;

iš Panevėžio – 117 autorių pristato 424 kūrinius;

iš Rokiškio  –  34 autoriai pristato 100 kūrinių;

iš Ukmergės – 13 autorių pristato  36 kūrinius.

Galerijos direktorė Jolanta Lebednykienė, Panevėžio krašto tautodailininkų bendrijos pirmininkas Saulius Kronis, Lietuvos liaudies kultūros centro Tautodailės poskyrio vyr. specialistė Alė Počiulpaitė  parodos pristatymo kalbose pažymėjo, kad Panevėžio parodos turi savo „veidą“: išsiskiria giliu tautinių tradicijų suvokimu, lietuviško kultūrinio paveldo saugojimu ir puoselėjimu. Tai matyti iš gausių tekstilės, medžio drožybos, kalvystės ekspozicijų, tapybos, keramikos, juvelyriškos, mezgimo, siuvinėjimo, pynimo, vilnos vėlimo darbų, karpinių, margučių, papuošalų, žaislų įvairovės. Šios gražios parodos organizatoriai pasidžiaugė, kad visų žanrų meistrai ir šiais metais pasistengė pasitikrinti savo santykį su tradicija, vėl iš naujo atranda tautodailę. Tai matyti iš parodoje eksponuojamų darbų tematikos, atlikimo technikos ir technologijos, į kūrybos procesą įdėtos širdies šilumos ir tautinės jausenos. „Kas, jei ne mes, išlaikysime tautines tradicijas?“- nuskambėjo retorinis klausimas. Eksponuojami darbai ir rodo, kaip tai atliepia kiekvieno tautodailės kūrėjo pasaulio suvokimą.

Lietuvos tautodailininkų Panevėžio bendrijos pirmininkas Saulius Kronis pasidžiaugė gražia tradicija kiekvieną pavasarį surengti metinę tautodailės parodą, pajusti liaudies kūrybos dvasią. „Šedevrų yra, yra ir naujų meistrų, kurie nori įsijungti į mūsų būrį. Paroda rodo, kokios naujos jėgos ateina į mūsų kraštą“, – pastebėjo jis ir pasidžiaugė, kad 43 meistrų darbai iškeliaus į Vilnių, į Respublikinę tautodailininkų kūrybos parodą, prasidėsiančią Respublikinės dainų šventės išvakarėse. Pirmininkas padėkojo galerijos direktorei ir visai jos komandai, puikiai eksponavusiai parodą.

Panevėžio krašto tautodailės paroda veiks beveik visą balandžio mėnesį, ja pasigrožėti galės ne tik Panevėžio visuomenė, bet ir patys tautodailininkai. Parodos uždarymas – balandžio 26 d. 12 val. Tikimasi, kad tą dieną į Panevėžį sugužės liaudies meistrai iš visų apskrities kampelių pabendrauti tarpusavyje, pasidžiaugti savo ir bendraminčių kūrybos rezultatais, pasidalinti patirtimi ir paskatinti vieni kitus.

Kuo geriausios sėkmės, vaisingos kūrybos tęsiant tautines tradicijas.

 Irena Stasikėlienė

«
»