Loretos Urbonienės kūrybiniai ieškojimai

Obelių istorijos muziejuje pradėjo veikti Loretos Urbonienės kūrybos darbų paroda, kurią galima aplankyti iki birželio 30 d.

,, Kūryba – mano gyvenimas, kuri lydi mane visur ir visada. Tapau, piešiu kai tik turiu laisvo laiko, tačiau į viešumą išeinu retai, po ilgų pertraukų“, – taip save pristatė Loreta atidarydama parodą.

Žvelgdamas į Loretos tapybą nustembi, kad profesionaliai kurianti tapytoja savo darbų nelinkusi eksponuoti. Tas kuklumas gal todėl, kad Loreta vis dar nesijaučia esanti tikra obelietė, gimė 1958 m. ir augo Žiežmariuose, Kaišiadorių rajone. Baigusi mokyklą įstojo į Kauno St. Žuko taikomosios dailės technikumą, meninio apipavidalinimo specialybę. 1980 m. įgijusi dailininkės apipavidalintojos diplomą, savo profesinę veiklą pradėjo Rumšiškių Liaudies buities muziejuje, dailininke – restauratore. Tą laikotarpį Loreta mena kaip labai puikią darbo patirtį, ten ir sutiko savo būsimą vyrą Vytautą. Taip likimas ir atviliojo į vyro tėviškę. Jiedu išaugino du puikius vaikus Jolitą ir Audrių, kurie jau savarankiškai kuria savo gyvenimus. Audrius pasuko menų link ir dirba reklamos srityje. Loreta džiaugiasi, kad visa šeima palaiko jos polinkį kūrybai.

Anksčiau Loreta tapydavo aliejumi, bet pašlijusi sveikata privertė imtis akrilinių dažų. Jos kompozicijose daug simbolikos, augalinių motyvų. Tapytoja neišsemiamų idėjų randa tyrinėdama liaudies meną, ypač žavisi pasaulio( gyvybės) medžio tema. Mėgsta akvarele ir tušu kurti atvirukus. Jos sukurti atvirukai Liongino Šepkos drožinių motyvais tikri meno kūriniai. Autorė puoselėja mintį juos tiražuoti ir taip populiarinti garsiojo drožėjo vardą.

Paskutinis susižavėjimas – šilko tapyba, pasak Loretos, tai tarsi atgaiva širdžiai. Ji savarankiškai studijuoja šį meną, eksperimentuoja ir turi įdomių planų.

Šiemet Loreta įsiliejo į rajono tautodailininkų gretas. Paklausta, kodėl profesionaliai kurianti menininkė pasirinko tautodailininkų draugiją, atsako labai paprastai: ,,patiko bendrauti su nuoširdžiais žmonėmis, jaučiu galinti dalintis su jais savo patirtimi ir sumanymais. Juk visai nesvarbu kam tu priklausai ar kaip vadiniesi, privalai tobulėti savo kūryba.“

Norisi pasidžiaugti, kad vis tik menininkė drįso ,, išeiti” į viešumą su savo kūryba ir puikiomis idėjomis. Dabar, kai Loreta pradėjo dirbti Obelių istorijos muziejuje, jos iniciatyva jau surengtos trys gražios parodos ir kuriantys žmonės turi galimybę susirinkti bei bendrauti.

Jolanta Kareniauskienė

«
»