Suvainiškyje – rankdarbių paroda

Retas žmogus nėra patyręs noro kurti. Nesvarbu ką: eilėraštį, šokį, drabužį, papuošalą, dainą, paveikslą, interjerą, gėlyną ar pan. Fantazijai ir kūrybiškumui ribų nėra. Nemažai rankdarbių mėgėjų, negalinčių sėdėti sudėjus rankų, kuriems knieti rankų dirbiniais išreikšti save, gyvena Suvainiškyje.

2014m. vasario 15 d. Suvainiškio (Pandėlio sen.) bendruomenės namuose, Suvainiškio bibliotekininkės Reginos Šimėnienės iniciatyva, buvo atidaryta rankdarbių paroda, skirta Lietuvos valstybės atkūrimo dienai. Joje savo dirbinius demonstravo Suvainiškio rankdarbių mylėtojai, viešnios iš Rokiškio, Rites seniūnijos (Viesites regionas, Latvija) bei Danijos.

Parodoje buvo galima pamatyti, pastaruoju metu sparčiai atgyjančių, tradicinių ir „naujoviškų“ rankdarbių: siuvinėjimo, mezgimo, nėrimo, audimo, keramikos, tapybos, vilnos vėlimo, sutažo, dekupažo, medžio drožybos dirbinių. Rites seniūnijos moterys, remiamos Latvijos – Danijos  projektų,  į parodą atvežė ne tik savo rankdarbius – austus takus, staltieses, skaras, sages iš organzos, nertas sukneles, bet ir organizavo loteriją – žaidimą „Bingo“. Rokiškio tautodailininkų vadovė Renata Sarajevienė bei buvusi suvainiškietė Rasa Grambovskienė eksponavo tapybos, keramikos darbus, nėrinius, riešines, servetėles. Skambėjo lietuvių ir latvių liaudies dainos.

Suvainiškio vyresnio amžiaus moterys – Nijolė Gurklienė, Bronislava Šapranauskienė, Aldona Giedrienė – džiugino žiūrovus savo rankų sušildytais darbais: kumštinėmis pirštinėmis, siuvinėtomis staltiesėmis, pagalvėlėmis, servetėlėmis, užtiesalais. Akį traukė Petro Raišio medžio darbai: papuošalų dėžutė, kabykla su ragais, pjaustymo lentutės. Parodoje puikavosi Nidos Skruodienės megztos suknelės, šaliai, skraistės, paltai, Virginijos Konstanblackienės nertos palaidinės, skraistės. Lankytojus sudomino Virginijos Konstanblackienės sutažo papuošalai bei kryželiu siuvinėti paveiksliukai, Ramutės Vaičėnienės iš vilnos velti papuošalai, dekupažo technika dekoruoti dirbiniai.

Tikimės ir ateityje bendrauti bei bendradarbiauti ne tik su Rokiškio tautodailininkais, bet ir Neretos, Viesites rankdarbių kūrėjais, nes pasak Vydūno, nieko gražesnio už kuriantį žmogų nėra.

Virginija Konstanblackienė

Nuotraukos Renatos Sarajevienės

Rasos Grambovskienės ir Renatos Sarajevienės darbai
IMG_5540
Virginijos Konstanblackienės rankdarbiai
IMG_5551
Nijolės Gurklienės rankdarbiai
IMG_5557
Ramutės Vaičėnienės darbai
Svečių iš Latvijos rankdarbiai
Svečių iš Latvijos rankdarbiai
Svečių iš Latvijos rankdarbiai
Svečių iš Latvijos rankdarbiai
Medžio dirbiniai
Autorius Petras Raišys
IMG_5571
Svečias iš Danijos domisi keramikos darbais
Trio
Stanislava Kabutavičienė, Bronislava Šapranauskienė, Valia Stankevičienė.

IMG_5545 IMG_5546 IMG_5547 IMG_5548 IMG_5550 IMG_5552 IMG_5556 Aktyviausi parodos dalyviai

«
»