Mezgėjų dienai

Šventę kurkime patys

Senosios lietuvių mezgimo tradicijos atgimsta naujai. Šį procesą ir pas mus, Lietuvoje, paskatino Pasaulinė mezgimo viešumoje diena, kuri paprastai rengiama birželio trečią savaitę.
Nors matyti viešumoje mezgantį žmogų nėra įprasta, tačiau jau pernai mūsų rajone šios iniciatyvos ėmėsi tautodailininkės, vadovaujamos tuomet buvusios pirmininkės Renatos Sarajevienės. Susibūrusios miesto mezgėjos papuošė Rokiškio krašto muziejaus aplinką dailiais, išmoningais rankdarbiais: lazdynas „pragydo“ paukšteliais, medžiai pasipuošė drugiais, prie vieno dvaro pastato „įsikūrė“ megztas tvenkinys su žuvelėmis ir gulbėmis. Šie mieli darbeliai linksmino muziejaus lankytojus visą vasarą ir rudenį.
Šįmet Mezgimo dienos šventė vyks birželio 9d. 16 val. Liongino Šepkos parke. Šio unikalaus menininko gyvenimo istorija ir parko įkūrimo istorija, neabejojame, sudomins daugelį. Kviečiame visus mezgėjus ir nėrėjus (moteris, vyrus ir vaikus) aktyviai dalyvauti.
Gamta – mūsų namai, medžiai – mūsų draugai, sveikatos ir gaivos šaltinis. Pasirūpinkime jais, apgobkime juos savo numegztais ar nunertais šalikais, pajauskime betarpišką ryšį su gamta prisiliesdami prie jos, pasigrožėdami ja. Šalikai gali būti įvairūs: su rankomis, kaspinais, kepurėmis, kutais ir kt. – kaip diktuoja mezgėjo išmonė. Pageidautina, kad visi šventės dalyviai atsineštų po du storesnius virbalus ar vąšelį ir siūlų kamuolėlį, kad galėtume sukurti kolektyvinį produktą – mezginį parkui, sušildytą ne vieno, o daugelio žmonių rankomis. Be to, manome, kad džiaugsmo suteiktų mezgėjų individualių darbų parodėlė, pasidalinimas šio nepakartojamo taikomojo meno patirtimi. Būtų puiku, jei dalyviai pasipuoštų savo megztais ar nertais drabužiais bei aksesuarais.
Tad, mielieji, laukiame pasiūlymų, patarimų, iniciatyvų, nes šventę kursime patys.
Skambinkite 8 689 51279

Panevėžio tautodailininkų sąjungos Rokiškio skyriaus pirmininkė
Birutė Dapkienė

«
»