Ataskaitinė tautodailininkų paroda

Baigėsi ataskaitinė rajono tautodailės paroda. Šiemet ji buvo tikrai gausi ir brandi. Be žinomų rajono tautodailininkų dalyvavo ir gausus būrys laisvų kūrėjų. Parodoje išvydome visų tautodailės žanrų kūrinių, tik pasigedome kalvystės.

Parodai austus rankšluosčius, lovatieses, staltieses, servetėles pateikė audėjos, viena kitai nenusileidžiančios meistriškumu, Z. Butėnienė ir G. Šimėnienė. Už austas juostas, kaklajuostes buvo giriamas V. Pukėnas. Labai džiugu, kad parodai V. Tumėnaitė pateikė pintines juostas, o A. Gegele-vičienė  eksponavo ne tik pintines, bet ir vytines juostas, taip pat nertas staltieses, šalius. Labai meniški ir išjausti V. Zakarkos drožti arkangelai. Parodos lankytojai žavėjosi I. Kovalevskio įvairia savo formomis ir dekoru keramika. P. Siniauskas tęsia senąsias pynimo tradicijas. Jo pintos vazos ir bamblės puikiai dera šiuolaikiniame namų interjere. Tapybos žanrui atstovavo A. Spundzevičius, R. Čypaitė  ir B. Dudėnienė. Kiekvienas iš tapytojų saviti savo tapymo maniera ir braižu. Kaip visada Aleksandro peizažai tapybiškai spalvingi ir šilti, Rasa šiemet eksponavo tapytas gėles ir stilizuotus gyvybės medžius, Birutė pateikė marinistinį peizažą, taip pat rišimo technika kurtus drabužius ir visus sužavėjusį vitražą. Labai meniški ir liaudiški G. Kolosovienės karpytų prieverpsčių motyvai. Lankytojų moterų akis traukė M. Kubilienės aplikuotos skraistės. N. Adamonienė eksponavo iš lino sukurtas lietuvaites ir kruopščiai iš vilnos veltus šalius. Iš vilnos kurtas rankines, sages demonstravo J. Varnienė, o jos ir mano pačios eksponuotos riešinės tikriausiai prisidės prie didėjančio riešinių populiarumo.

Norisi paminėti ir pasidžiaugti prie mūsų parodos prisijungusiais laisvais kūrėjais, kurie parodai pateikė tikrai stiprius darbus. Žavėjomės mūsų kraštietės, šiuo metu gyvenančios Palangoje, I. Gačionienės skiautiniais, drožėjų G.Varno ir R. Kaminsko darbais, L.Urbonienės tapytais gyvybės medžiais ir šilko tapyba, R.Vilko karpiniais ir paveikslais iš šiaudelių, daug ir įvairia technika atliktų darbų pateikė J. Aleksiejienė, nustebino tapytojas Giedrius Mikalkevičius, nepakartojami R. Saulytės-Jančienės paveikslai iš šiaudelių ir rišti sodai. Visų net nepaminėsi, bet tikrai džiaugiamės ir viliamės, kad kitose parodose vėl sulauksime jų darbų. Malonu, kad keturi kūrėjai panoro papildyti tautodailininkų gretas.

Praėję metai mums buvo ne tik turtingi rengtomis parodomis ir kūrybine veikla, bet ir paženklinti skaudžia netektimi. Anapilin iškeliavo tautodailininkė mezgėja Palmyra Ivanauskienė. Mums labai truks jos optimizmo ir geranoriškumo.

Parodos uždaryme dalyvavęs Panevėžio bendrijos pirmininkas Vidas Mažukna apibendrino parodą ir atrinko darbus, kurie bus eksponuojami Panevėžio galerijoje vyksiančioje parodoje.

Visų tautodailininkų vardu dėkoju Rokiškio krašto muziejaus darbuotojoms už labai gražiai išeksponuotą parodą ir nuoširdų bendravimą. Taip pat esame dėkingi D. Bulovienės vadovaujamiems Rokiškio kolegijos muzikantams, suteikusiems renginiui gyvybės ir jaukumo.

Dėkoju visiems tautodailininkams už geranoriškumą ir nuoširdų darbą praėjusiais metais.

Pagarbiai, Jolanta Kareniauskienė.

«
»