Gitos Kolosovienės karpinių paroda Seime

Balandžio pradžioje Seimo III rūmų parodų galerijoje buvo pristatyta Rokiškio krašto tautodailininkės Gitos Kolosovienės karpinių paroda „Prisilietimai“. Paroda surengta Seimo nario Algio Kazulėno iniciatyva. Apdovanodamas autorę padėkos raštu už liaudies tradicijų puoselėjimą ir aukštą kūrybos meistrystę, pasidžiaugė, kad Gita, vienintelė iš menininkų, taip nuoširdžiai ir išsamiai moka kalbėti ir apibūdinti savo darbus.

Parodoje buvo eksponuojama 30 popieriaus karpinių paveikslų ir 16 popierinių užuolaidėlių langams. Gitos karpiniuose vaizduojami verpsčių ir prieverpsčių raštai, įvairių augalų motyvai, gyvybės medžio, obels ir obuolio simboliai.

Ne tik skambus juokas, bet ir karpiniai pilasi kaip iš gausybės rago nuo 2000-ųjų metų. Gita nuo 2002 m. yra Lietuvos tautodailininkų sąjungos Panevėžio bendrijos narė ir kiekvienais metais dalyvauja tautodailininkų ataskaitinėse parodose Rokiškyje, Panevėžyje. Dalyvavo parodose Lietuvoje, Latvijoje, Baltarusijoje. Surengė keletą autorinių parodų Rokiškyje ir kituose šalies miestuose. Domisi Lietuvos karpytojų kūryba, semiasi idėjų iš J. Daniliauskienės, N. Jurėnienės, A. Žiupsnytės, O.Tumėnaitės-Bražėnienės, L. Fedosejevos. Autorė gilinasi į lietuvių liaudies senuosius ornamentus, simbolius, namų puošybą, tradicinius karpinių motyvus ir jų pritaikymą buityje.

Visus karpinių raštus galima suskirstyti į tris grupes: simetrinius, asimetrinius, mišrius. Simetriško karpinio popierius sulenkiamas vieną ar daugiau kartų, ant jo dalies nupiešiamas ornamentas, kuris kerpamas per visus sluoksnius. Asimetriškas karpinys piešiamas ant popieriaus ir tada pradedamas karpyti. Jai mieliausios širdžiai yra asimetrinės kompozicijos.

Gita Kolosovienė savo darbus pristatė taip: karpiniai – tai mano prisilietimas prie to, kas atėję iš labai toli – prie mūsų senolių buities, kasdienybės, kalendorinių ir šeimos švenčių, tradicijų – kas artima, suprantama, pažįstama ir sava kiekvienam… Deja, karpiniai turi trūkumą: jie labai trapūs, nepatvarūs. Vienas netikslus rankos judesys ir visas karpinio ažūras suyra. Tai taip panašu į visa tai, prie ko bandau prisiliesti karpydama – gyvybė, jausmai, gyvenimas…

 

 

 

Nuotraukos iš asmeninio Kolosovų šeimos archyvo

«
»