Sauliaus ir Audonės Lampickų krybos darbų paroda „Jausmai medyje ir margučiuose” Rokiškio Krašto muziejuje

Balandžio 21d, Rokiškio Krašto muziejuje vyko parodos „Jausmai medyje ir margučiuose”, kurios autoriai Audronė ir Saulius Lampickai, uždarymas bei albumo „Saulius Lampickas. Sparnuota medžio drožyba” pristatymas. Audronės ir Sauliaus Lampickų kūriniai yra sertifikuoti ir pripažinti tautinio paveldo produktais. Audronė Lampickienė yra Lietuvos tautodailininkų sąjungos Dzūkijos skyriaus pirmininkė, margučių meistrė, dalyvaujanti parodose ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Ji – trečios kartos margučių margintoja.

,,Močiutės Anelės margučių nepamenu, tik iš mamos pasakojimų žinau, kad margino vašku. Mama tebetęsia margučių tradiciją. Aš taip pat išmokau. Dabar ir kitus mokinu. Kiaušinį piešiu tol, kol man pačiai jis patinka. Niekada rašto nepiešiu ant popieriaus. Pradėjusi marginti kiaušinį niekada nežinau koks jis bus. Dukra Banga taip pat jau turi savo marginimo braižą,,- pasakojo Audronė ir savo eilėmis pristatė vyro kūrybą.

Saulius Lampickas- medžio meistras gimęs 1962 m. Pakruojo raj. Rozalime miškininkų šeimoje. Pats drožinėti medį pradėjo 1989 m., kai buvo pakviestas į medžio drožėjų ir kalvių plenerą Klepočiuose. Ten išdrožė pirmąjį koplytstulpį „Kristus“. Nuo 1992 metų yra Lietuvos tautodailininkų sąjungos narys. Tais pačiais metais buvo pakviestas drožybos mokyti prieš metus įkurtoje Alytaus dailiųjų amatų mokykloje, kurioje drožybos ir kūrybos patirtį perteikia mokiniams ir dabar. Surengė ne vieną autorinę parodą. Tarp autoriaus kūrinių nemažai įvairaus dydžio tradicinių liaudies skulptūrų, taip pat, drožinių sakraline tematika. Įvairiaspalviai drožtieji dievukai, angelai ‒ vaizduojami koplytėlėse, augalinių motyvų fone. Meistras du kartus tapo Liongino Šepkos premijos laureatu. Tai pats prestiziškiausias apdovanojimas  Lietuvoje. Nuolat dalyvauja kūrybinėse stovyklose, simpoziumuose Lietuvoje ir užsienyje.

Renginio Rokiškyje metu meistras pri­statė savo kūrinių albumą „Saulius Lampickas. Sparnuota medžio drožyba” ir parodoje išeksponuotus kūrinius padovanojo Rokiškio Krašto muziejui. Muziejininkai džiaugėsi dovana ir ieškos garbingos vietos drožinių eksponavimui.

Šeimą su gražia paroda sveikino gausus būrys susirinkusiųjų: Rokiškio savivaldybės atstovai, Seimo narys Algis Kazulėnas, Lietuvos tautodailininkų sąjungos Rokiškio ir Ukmergės skyrių vadovai, drožinių meną mėgstantys gerbėjai iš Rokiškio, Utenos, Svėdasų bei kiti susirinkusieji.

Renata Sarajevienė

«
»