Regijoninė paroda 2012m

2012m gegužės 19d Aukštaitijos sostinėje – Panevėžyje vyko regioninės  tautodailininkų parodos uždarymas. Ši paroda gausiausia eksponatų ir dalyvių skaičiumi iš visų per metus vykusių galerijoje renginių. Šiemet net 227 liaudies meistrai pristato 621 savo kūrinį. Parodai savo kūrybą pateikia tautodailininkai iš septynių rajonų: Anykščių, Biržų, Kupiškio, Pasvalio, Panevėžio, Rokiškio, Ukmergės.

Renginyje dalyvavao meno žinovai ir kritikai iš Vilniaus bei kitų miestų. Tai Lietuvos tautodailininkų sąjungos pirmininkas Jonas Rudzinskas, dailėtyrininkė Teresė Jurkuvienė, profesorė Alė Počiulpaitė, keramikas Egidijus Radvenskas, skulptorius Rimas Zinkevičius.

Kiekvienam kūrėjui yra labai svarbu išgirsti vertinimą, kritiko žodį, pamąstymus, kurie nukreipia, kokia linkme vystyti kūrybą.  Ypač tai aktualu naujiems nariams, kurie dar tik pradeda savo kelią tautodailėje.

Šiais metais Rokiškio skyriaus narių gretas papildė šeši nauji nariai. Tai dvi vytelių pynėjos Augenija Ruželienė ir Loreta Bulovienė, du medžio meistrai Nerijus Janušauskas ir Erikas Čypas, rankdarbių meistrės Vanda Leščiova ir Irina Kalnietienė.

Pasak LTS Pa­ne­vė­žio sky­riaus pir­mi­nin­ko  V.Mažuknos, labai sunku atrinkti darbus. Daug gerų kūrinių teko atidėti į saugyklas, nes viskas netilpo. Norėjosi, kad kiekvienas autorius parodytų nors po vieną darbą.

Parodoje buvo eksponuojamos skulptūros, medžio drožybos, kalvystės, tapybos, juvelyrikos, keramikos, audimo, pynimo, karpinių, mezgimo, siuvinėjimo darbai.

Šiais metais trys svarbiausios renginio nominacijos atkeliavo į Rokiškį. Tautodailininkas Vidmantas Zakarka užėmė pirmąją vietą už kryždirbystę. Jis tapo geriausiu Panevėžio apskrities meistru, 2012 -ųjų metų konkurso „Aukso vainikas“ kandidatu.

Už vaizdinės dailės kūrinius pirmoji vieta skirta rokiškiečiui, medžio drožėjui, keturis kartus tapusiam respublikinės medžio drožėjų konkursinės parodos Lionginui  Šepkai atminti prizininku, Juozui Čepuliui (skulptūra)

Už geriausius kūrinius krašto parodoje tautodailininkė audėja Genė Šimėnienė buvo apdovanota garbės raštu ir pinigine premija.

Nominantai labai džiaugėsi jų darbų įvertinimu. Nuoširdžiai juos sveikiname. Sveikiname ir naujus narius. Laukiame jūsų darbų ir naujų idėjų mūsų skyriaus veikloje.

Renata Sarajevienė

Nuotraukos Gitos Kolosovienės ir Dano Stočkaus

 

 

«
»