Pasipuoškim karpiniais

2015m. lapkričio 27 d. Rokiškio turizmo ir tradicinių amatų cento darbuotojos suorganizavo edukacinę pamoką „Kalėdinis atvirukas“, kuri vyko TIC. Visas karpymo paslaptis aiškino tautodailininkė Gita  Kolosovienė.

Kartu su kitomis dalyvėmis karpinių meno mokėsi Vanda Leščiova, kuri sutiko aprašyti ką išgirdo ir išmoko.

Sužinojome ir išmokome daug ko.

Pasipuošti  namus Kalėdų proga galima ir karpiniais iš popieriaus. Prireiks tik popieriaus, peiliuko  ar žirklių ir norimo karpinio šablono.

Pagrindinė karpinių medžiaga yra popierius. Plačiausiai paplitęs popierius karpiniams – juodas popierius. Karpant ornamentus galima naudoti ir spalvotą popierių. Lietuvoje pirmieji karpiniai buvo iškarpyti iš balto popieriaus.

Karpymui geriausiai tinka plonas, stiprus popierius, pvz., spalvoto popieriaus rinkiniai, rašomasis, rūkomasis, vyniojamasis popierius. Karpymui galima naudoti tiek vienpusį (popierius, kurios viena pusė spalvota), tiek dvipusį (popierius, kurio abi pusės vienodos spalvos) popierių. Karpiniams, kuriuos daug kartų lankstome, reikalingas plonas popierius, nes jei popierius per storas, jis lengvai susilanksto, tokį karpinį sunku karpyti.

Kiekvienas karpytojas karpo savaip, bet yra paplitę bendri karpymo būdai – karpymas žirklėmis ir raižymas rėžtukais.

Karpiniai skirstomi į dvi rūšis. Vieni simetriški, turintys dekoratyvinių ir ornamento motyvų, o kiti – asimetriški, turintys piešinio charakterį. Abi šios karpinių rūšys turi gilias ir senas tradicijas liaudies mene.

Istorijos šaltinių teigimu, popieriaus karpinių menas gimė Rytų šalyse. Vėliau jis paplito po visą pasaulį. Daugelyje šalių ši dailės šaka turi senas tradicijas. Meninių karpinių trūkumas yra tas, kad jie padaryti iš nepatvarios medžiagos – popieriaus. Suprantama, tai viena iš priežasčių, kad pasaulyje labai mažai yra išlikę senovės kūrinių.

Meninių karpinių karpymo su žirklėmis technika palyginti yra paprasta, nors ji taip pat įvairi. Sudėtingesnis išpjaustymas su specialiais rėžikliais, skustuvais ir kalteliais. Karpydami žirklėmis menininkai retai iš anksto nupiešia reikiamą piešinį. Antruoju atveju išankstinis piešinys yra būtinas.

Pats karpinys – tai unikalus kūrybinis darbas iš popieriaus, sukurtas žirklių ar rėžtuko pagalba.

Pamokos dalyvės viską darė praktiškai-piešė, karpė, kūrė, raižė, klijavo ir t.t. Užsiėmimas buvo labai naudingas. Visos pasiryžusios per šias Kalėdas savo namus pasipuošti karpiniais.

Vanda Leščiova

«
»