Šiaudiniai žaisliukai žaliaskarei

2015m. gruodžio2 d. Rokiš­kio turizmo ir tra­di­ci­nių amatų cento dar­buo­to­jos suor­ga­ni­zavo edu­ka­cinę pamoką edu­ka­cinę pamoką „Kalė­di­niai šiaudiniai žaislai“, kuri vyko TIC. Visas žaislų gaminimo  paslap­tis aiš­kino tau­to­dai­li­ninkė Alė Gegelevičienė.

Senovėje nė vienas Advento vakarojimas neapsieidavo be rankdarbių. Vienas vakarų būdavo skiriamas šiaudiniams Kalėdų eglutės žaisliukams gaminti.

Iki švenčių likus dar beveik trims savaitėms, originaliai papuošti žaliaskarę kvietė Rokiš­kio turizmo ir tra­di­ci­nių amatų cento dar­buo­to­jos. Yra būdų, kaip namus papuošti netradiciškai ir kartu originaliai Tradicija  eglutę ir namus puošti pačių darytais žaisliukais jau sugrįžta. Žmonės nori atgaivinti tokius gražius papročius. Edukacinės pamokos mokytoja Alė: Šiaudas – puiki medžiaga kūrybai. Kol šiaudas paruošiamas naudojimui, jis turi praeiti tam tikrą paruošimą: reikia laiku prisirinkti, sudžiovint, mirkyti, matuoti, karpyti, dėlioti pagal ilgį ir storį į dėžutes ir t.t Dar reikia tinkamų žirklių, siūlų, adatų. Atrenkant šiaudus žiūrėti, kad kuo ilgesni būtų atstumai tarp narelių. Tinkamiausi rugių, nors tinka kviečių, miežių, avižų. Pamėginkime iš paruoštų šiaudų ar nendrių stiebelių pasidaryti saulutę, žvaigždutę, paukštuką ar angeliuką. Po šio užsiėmimo kiekviena ant savo eglutės turės po mažą stebuklą, primenantį šį šventinį užsiėmimą. Visos atėjusios moterys mielai mokėsi gaminti žaislus. Pastaruoju metu patiems gamintis žaislus yra ne tik smagu, bet ir labai ekonomiška. Gamindami žaislus žmonės ne tik lavina vaizduotę, bet ir pasineria į smagias diskusijas ar pokalbius. Pamoka užsitęsė ilgai ir niekas dar nenorėjo skirstytis į namus.

„Kai mokau žmones daryti puošmenas, matau, kaip jie diskutuoja, bendrauja, kaip stengiasi vienas kitam patarti, padėti. Visada stengiuosi ne tik mechaniškai demonstruoti gaminimo procesą, bet ir papasakoti, kaip tokios tradicijos atsirado. Natūralu, jog tada kyla įvairiausių klausimų“, – kalbėjo tautodailininkė. Ji įsitikinusi, kad darbščios moterys per kelis vakarus kuo puikiausiai pasigamins tokių kalėdinių puošmenų šventei. Tokiais žaislais papuošti namai taps daug originalesni.

Kiekviena stengėsi pasidaryti po kelias saulutes, žvaigždutes, angeliukus, girliandas. Visos demonstravo savo žaisliukus ir negailėjo viena kitai pagyrimų.

Vanda Leščiova

«
»