Amatų pynė Lietuvai

Rokiškio tautodailininkai, vykdydami projektą ,,Amatų pynė Lietuvai“, nusprendė susipažinti su audimo ir juostų pynimo subtilybėmis, dalyvauti kūrybiniame procese, pabendrauti tarpusavyje. Susirinkome pačių įvairiausių tautodailės šakų atstovai  pas Joaną ir Antaną Tunaičius , gyvenančius Šetekšnų kaime (Rokiškio r., Panemunėlio seniūnijoje). Nuvykę patekome į senovišką lietuvišką sodybą, tikrą muziejų, kur kiekvienas senovinis rakandas suradęs savo vietą , ar tapęs sodybos puošmena. Tunaičių sodybos šeimininkai saugo, puoselėja ir perduoda iš kartos į kartą senuosius tradicinius amatus.Čia staklės netyla, nes kaip įsitikinusi ponios Joanos mama , tautodailininkė Veronika Siminonienė, staklės negalinčios stovėti be darbo ir kuo nuoširdžiausiai nusiteikusi kiekvieną pamokyti audimo pagrindų.Garbaus amžiaus, jau atšventusi 88-ąjį gimtadienį, ji vis audžia ir audžia, kuria savo išraiškingus darbus, dar gyviau apie juos pasakoja. Visi sumanymai pačios audėjos. Juose viskas tautiška, lietuviška, ir savitai interpretavus perkelta į gobelenus, užuolaidas, pagalvėles, takelius.

Kad audėjai reikia begalinio kruopštumo ir geležinės kantrybės įsitikinome patys pasėdėję staklėse. Kol vieni mokėsi austi gobelenus, kiti su ponios Joanos Tunaitienės  ir mūsų tautodailininkių, kurioms paklūsta visos rankdarbių rūšys, Alės Gegelevičienės ir Elvyros Keršulienės pagalba gilinomės į juostų pynimo ir audimo paslaptis. A. Gegelevičienė demonstravo kaip kaladėlėmis vyti vytines juostas, kurios žinomos Lietuvoje jau nuo ketvirto amžiaus. E. Keršulienė savo atsivežtomis staklelėmis mokė juostelių ir kaklaraiščių audimo.Tai ką išmokome ir kaip mums seksis toliau dirbti namuose žadame parodyti metų pabaigoje vyksiančioje parodoje.

Išvykome pakylėti ne tik nuoširdaus bendravimo, bet ir pradžiuginti audėjos Veronikos Siminonienės prašymu priklausyti Rokiškio tautodailininkams, mat daugybę metų ji buvo Vilniaus skyriaus narė.

Tekstas ir nuotraukos iš renginio Jolantos Kareniauskienės:

Amatų pynė
J.Tunaitienė aiškina N.Adamonienei ir E.Pukėnienei kaip audžiamas gobelenas
Amatų pynė
Tautodailininkė V.Siminonienė demonstruoja savo austus gobelenus
Amatų pynė
V.Tumėnaitė mokosi pinti juostas
Amatų pynė
Dviejų kartų audėjos: V.Siminonienė su dukra J.Tunaitiene
Amatų pynė
Patirtimi dalinasi B.Dudėnienė, E.Keršulienė ir A.Gegelevičienė
«
»